Sander de Regt - scenarioschrijver
Sander de Regt - scenarioschrijver voor film en televisie


Pissig



Er waait een frisse wind door het Nederlandse bioscooplandschap. Er wordt nieuwbouw gepleegd, bestaande bioscopen worden vernieuwd. Geen moeite teveel, geen investering te groot om de klant centraal te stellen en een warm welkom te geven. Méér beenruimte, méér geluid, méér service, méér alles, behalve dan...méér damestoiletten. Want hoewel vrouwen bijna anderhalf keer vaker naar de bioscoop gaan dan mannen, zijn bijna overal de herentoiletten ruim in de meerderheid.

Ik ben in bioscopen geweest met meer zalen dan damestoiletten. Natuurlijk is een urinoir een stuk compacter dan een ommuurd toilet, maar ik weet dat er bioscopen zijn met vrouwentoiletten, waar je al meteen achteruit moet inparkeren, omdat je er letterlijk je kont niet kunt keren.

Kom op zeg: dit zijn je belangrijkste klanten, waarom wordt er dan zo slecht voor ze gezorgd?

Zeker bij een kindermatinee is het verschil soms pijnlijk om te zien. In de tijd dat ik het herentoilet inwip, daar kan kiezen uit een stuk of vijf urinoirs, mijn handen kan wassen en drogen en weer buitensta, zijn de vrouwen, die in lange rijen voor de damestoiletten staan - wachtend met hun kinderen aan de hand - hooguit één plaatsje opgeschoven. Een beeld dat ik me nog vaag kan herinneren van de lege winkels in de Sovet-Unie in de jaren 80.

Hoe kan dit?

Zijn alle architecten Mannen die Vrouwen Haten of hoeven ze gewoon nooit te plassen? Ik snap dat een grote, glimmende glazen voorgevel van een bioscoop indrukwekkender is dan een adequaat ingericht toilet, maar het ging toch om de klant?

Maar goed, dat architecten hun eigen belang zwaarder laten wegen dan dat van hun opdrachtgever is al langer bekend, maar waarom laten de bioscoopeigenaren het gebeuren?

Als je literbekers frisdrank verkoopt, heb je een zekere verantwoordelijkheid. Zorg voor voldoende toiletten. Zeker nu er steeds vaker geen pauze is tijdens de film. Als je dan toch halverwege weg moet sneaken, is het wel zo fijn als je niet ergens via een afgelegen brandtrap naar buiten moet om te plassen.

Het is eigenlijk zo simpel, beste bioscoopeigenaren. Zorg op elke verdieping voor een toiletgroep met twee keer zoveel dames- als herentoiletten en het komt wel goed.

Dus denk bij uw volgende renovatie eens een keer niet alleen aan de beenruimte van uw gróótste zaal, maar ook aan die van het kleinste kamertje.