Sander de Regt - scenarioschrijver
Sander de Regt - scenarioschrijver voor film en televisie
De Koekwauzer


Adem in. Even heel diep. Ruik je dat? Dat is de geur van vernieuwing. Van innovatie. We gaan een nieuw decennium in en daar horen krachtige, oorspronkelijke ideeën bij.

Snuif nog maar eens goed. Het is de geur van... wacht even. Ah nee he. Is het nou toch weer spruitjesgeur? Die van betutteling?

Fie. Fo. Fa. Fum. Yep. Gevonden.

Oh ja, het zijn de nieuwe Kijkwijzerleeftijden! Jaja, want er is - wacht even hoor, even mijn aantekeningen erbij pakken - zowel uit consumentenreacties áls onderzoek gebleken dat er meer nuancering nodig is in de tienerleeftijden in het Kijkwijzersysteem.

Meer nuance?

Voor tieners?

Sorry, dat is op zichzelf al grappig genoeg en onderscheid maken qua inhoud - seks, geweld, dat snap ik. Maar waarom met leeftijden? Age is just a number toch?

Voor een zesjarige is het duidelijk: negentig procent daarvan leert net een beetje lezen, maar tieners? Zeker in de tienerleeftijd is het verschil in interesse en ontwikkeling extreem.

De ene 16-jarige wordt als aanstaande tienermoeder gevolgd in het TV-programma Vier Handen op één Buik, terwijl de andere 16-jarige klimaatstaakt en de VN toespreekt.

Dus wat heeft het voor zin om naast 12 en 16 ook nog 14 en 18 te introduceren? Alsof het daar duidelijker (en genuanceerder) van wordt.

Maar goed... je kon er natuurlijk op wachten. Het past ook wel in de trend van de laatste tijd. Dick Maas klaagde er jaren geleden al over dat zijn Flodder van Alle Leeftijden opgeschaald was naar 12+. En ook Sneeuwwitje (1937) en Bambi (1942) zijn tegenwoordig 6+. Alsof vijfjarigen geen recht hebben op hun Disney-jeugdtrauma.

Maar goed. Er is dus kennelijk geen weg terug. Meer nuance. Prima. Maar dan ook voor álle jongeren.

Het CBS rekt de definitie van jongeren inmiddels op tot 25 jaar.(Op die leeftijd vond ik mezelf - heel naïef, ik weet het - al volwassen, maar goed.) Dus laten we ook voor een kijkwijzer 21, 25, 30 en 35 gaan.

Die laatste krijgt dan speciale triggerwarningicoontjes: deze film kan verwijzingen bevatten naar een vaste baan, een koophuis en een kinderwens.

En als we dan toch bezig zijn, waarom dan geen omgekeerde kijkwijzer? Als je ouder bent dan X is deze film niet meer voor jou!

Een Alzheimer- of Euthanasie-icoontje is met het huidige Nederlandse filmaanbod ook breed inzetbaar.

Wat een onzin. Kijkwijzer? Eerder een Koekwauzer!